𝗙𝗶𝗷𝗻𝗲 𝗽𝗮𝗮𝘀𝗱𝗮𝗴𝗲𝗻

Goede vrijdag (29 maart) en 2e paasdag (1 april) zijn wij gesloten. Dinsdag 2 april zijn we weer bereikbaar!
Wij wensen iedereen fijne paasdagen.🌷🐰

Geschreven op 23-03-2018

Verplaatsbare woningen zijn meer circulair

Bouwers, corporaties en gemeenten: volop kansen voor verplaatsbare, circulaire woning.

Groene vrachtwagen met huizen er op

De verplaatsbare woning is in opkomst. Gemeenten, corporaties en bouwers zien kansen om circulairder te bouwen met die woningen. Dat is de belangrijkste conclusie van het congres ‘Circulair bouwen met verplaatsbare woningen’ dat Watkostdebouwvaneenhuurwoning en het Expertisecentrum Flexwonen afgelopen donderdag 15 maart organiseerden. Zij deden dat samen met drie grote producenten van verplaatsbare woningen, Finch van De Groot Vroomshoop Bouwsystemen, Heijmans ONE van Heijmans en NEZZT van De Meeuw. Mede aanleiding voor het congres vormde het advies dat de organiserende partijen in december formuleerden ten behoeve van de Transitieagenda Bouw, onderdeel van het Rijksbrede programma Nederland Circulair 2050. Tijdens het uitverkochte congres met vertegenwoordigers van bouwers, corporaties en gemeenten kwam naar voren dat verplaatsbare woningen in opkomst zijn door de groeiende vraag naar kleine, flexibele en kwalitatief goede huisvesting. Bovendien presteren zij nú al beter dan reguliere nieuwbouwwoningen als het gaat om circulariteit. Ook bleek dat de businesscase geen knelpunt is voor verschillende corporaties in de zaal.

Een verplaatsbare woning kan net zo lang worden geëxploiteerd als een traditioneel gebouwde woning, maar kan als dat nodig is ook opnieuw worden ingezet op een andere locatie. Dat is in feite de hoogste vorm van hergebruik en maakt de woning in hoge mate circulair. In 2017 werden ruim 1.200 verplaatsbare woningen gebouwd: 6% van de totale productie van sociale huurwoningen. Het merendeel daarvan is verhuurd aan spoedzoekers: statushouders, gescheiden mensen en starters maar die doelgroep is in ontwikkeling, volgens Wim Reedijk van Expertisecentrum Flexwonen: “Anno 2018 zijn circulaire, verplaatsbare woningen qua comfort en kwaliteit een volwaardig alternatief voor reguliere woningen en daarmee interessant voor een brede doelgroep. Ook al zal de behoefte aan huisvesting voor statushouders afnemen, de vraag naar kleine en betaalbare woningen blijft groot.”

Grote groep mensen die zitten in een zaal met blauw plafond
Groepje mensen die met elkaar praten
Veel mensen die met elkaar praten en grote tafel in het midden met een bos bloemen er op

Investeren in verplaatsbare woningen

Bij bouwers, maar ook opdrachtgevers, financiers en gemeenten groeit de interesse om te investeren in verplaatsbare woningen omdat de woningen de flexibiliteit bieden die aansluit bij het woningbeleid van veel steden maar ook uit het perspectief van duurzaamheid. “Daarnaast kan flexibel wonen de oplossing zijn voor de oververhitte woningmarkt,” aldus René de Heer, wethouder in Zwolle: “Bij goede scenarioplanning hoort schaalbaarheid, en dat is wat verplaatsbare woningen bieden.”

Rekening houden met meerdere exploitatietermijnen

De businesscase van circulaire verplaatsbare woningen is een stuk aantrekkelijker als de tweede en derde exploitatietermijn van de woning worden meegerekend. Dat kwam ook naar voren bij het project Sciencepark van Rochdale. “De hoge kwaliteit, in combinatie met de gegarandeerde terugkoopprijs, gaf voor ons de doorslag bij de aanbesteding,” aldus projectleider Arnaud Lykles. Andere corporaties in de zaal, waaronder Wonen Limburg en Delta Wonen, rekenen met een tweede en zelfs derde exploitatietermijn. De kwaliteit staat dit toe en het maakt de businesscase interessant.

Volgende stap: bouwen met restmaterialen

In de traditionele bouw wordt slechts 3% van de materialen hoogwaardig hergebruikt. Met de opkomst van de circulaire verplaatsbare woning kan een significant deel van het beslag op hulpbronnen worden gereduceerd. De volgende stap voor bouwers van verplaatsbare woningen is om deze te bouwen met restmaterialen van traditioneel gebouwde woningen. Dat draagt bij aan de betaalbaarheid van de woningen maar is vooral een volgende stap op weg naar 100% circulariteit.

Anderen bekeken ook

Kortere bouwtijd en hoge kwaliteit door gebruik van prefab elementen in project Lentelijn NijmegenIn het project Lentelijn Nijmegen, hebben we als ketenpartner de bouwtijd verkort en de kwaliteit verhoogd dankzij slim gebruik van prefab elementen.
Lees meer
Duurzame bergingsrenovatieDe berging staat wellicht niet bovenaan het lijstje van te vervangen zaken bij een renovatie. Toch kunnen veel oude bergingen een opknapbeurt gebruiken en hierbij zou een prefab houten berging wel eens een hele mooie oplossing kunnen zijn om zo bewoners de mogelijkheid te geven hun spullen veilig op te slaan. Lees hier een interview van […]
Lees meer
Veelvoudige bergingen voor wijk De Tippe in ZwolleWat een mooie opdracht van Plegt-Vos om mee te werken aan meerdere duurzame woningen voor de nieuwe wijk De Tippe in Zwolle. In opdracht van dit bouwbedrijf levert Houtbouw meerdere veelvoudige bergingen en veranda’s voor deze woningen.
Lees meer
28 Wijdevilla’s in plan Kreekrijk in AssendelftHoe leuk! Houtbouw levert dakelementen en bergingen in Assendelft aan Bébouw Midreth aan 28 Wijdevilla’s in de traditionele Zaanse stijl. Maar daar blijft het niet bij! Daken en bergingen van deelplan De Velden worden ook geleverd later dit jaar.
Lees meer
Geïsoleerde prefab bergingen voor 150 woningen in Noord-NederlandVoor het renoveren en verduurzamen van 150 woningen hebben we samengewerkt met onze ketenpartner Van Wijnen. Zij haakten ons aan om de woningen van onze geïsoleerde bergingen te voorzien. Bekijk de video om te zien welke voordelen onze geïsoleerde bergingen hebben in Bedum!
Lees meer
Man in een houtbouw fabriek
Hybride en industrieel maakt grootschalig bouwen mogelijkDe bouw kampt met grote uitdagingen: projecten worden stilgelegd door de stikstofproblematiek, de grondstof prijzen stijgen, de klimaat- en milieu eisen worden steeds strenger en tegelijkertijd moeten de huizen betaalbaar blijven voor het grote publiek.
Lees meer
Project Park Harga in Schiedam zit in laatste fase
Lees meer
Heidestad Ede
Heidestad in EdeNieuwbouwproject Heidestad is onderdeel van het natuurlijke landschap van kazerneterrein Simon Stevin in Ede. Hier komen gefaseerd eigentijdse stadsvilla’s.
Lees meer
Drone foto van een bouwplaats waar prefab daken zijn geplaatst
Ook in 2021 ketenpartner FijnWonenDe Groot Vroomshoop speelt in op vragen uit de markt en bouwt voor toekomstige generaties. Bewust met hout, omdat dat de wereld mooier maakt.
Lees meer
Zwarte berging met witte deur die op zandgrond staat met zwart met bruin nieuwbouwhuis erachter
Eerste bergingen met Xylovast bekleding
Lees meer