referentiebeeld Hout in stallenbouw

Houten spanten in de stal beter bestand tegen brand

referentiebeeld Hout in stallenbouw

Een stalbrand is de nachtmerrie van elke veehouder. Deze zomer kwamen in Erichem maar liefst 20.000 varkens om het leven en in Agelo zijn twee veeschuren volledig in de as gelegd en kwamen honderden dieren om. Het is dus belangrijk strenge eisen te stellen aan het toepassen van isolatie- en constructiematerialen.

Meer vluchttijd voor dieren

Volgens het Bouwbesluit moeten stalconstructiematerialen aan de binnenzijde van de ruimte voldoen aan een brandklasse B en een rookklasse s2. Staal voldoet daar direct aan, hout niet. Hout werd in het Bouwbesluit uitgesloten. De Groot Vroomshoop toonde in 2016 met onderzoek van DLV Advies aan dat, op basis van Artikel 1.3 Gelijkwaardigheidsbepaling, het gebruik van hout wel kan. Met die bepaling biedt het Bouwbesluit de ruimte om met een gelijkwaardige toepassing te komen zolang deze voldoet aan de gestelde prestatie-eisen. Het onderzoek naar het brandscenario van hout maakte duidelijk dat toepassing van houten spanten en gordingen geen negatief effect heeft op de brandveiligheid van stallen. Sterker nog, bij hout ontstaat onder invloed van hoge temperaturen aan het oppervlak een isolerende, beschermende koollaag. De gehele constructie blijft daardoor veel langer intact dan een stalen constructie, waarmee dieren in geval van brand meer vluchttijd hebben.

Referenties

De vraag naar houten constructies voor ligboxstallen neemt merkbaar toe. Aannemingsbedrijf De Jong Ursem vroeg De Groot Vroomshoop houten spanten te leveren voor ligboxstallen van Klaver Koe in Winkel en heel recent engineerde, leverde en monteerde De Groot Vroomshoop in opdracht van Bouwbedrijf W. Hardeman een houten hoofddraagconstructie voor een nieuwe rundveestal, stro-opslag en loods in Lunteren. Ook de eigenaren van Firma Grondman kozen bewust voor houten spanten in de nieuwbouw. Arbeidsefficiëntie, een hoog koecomfort en duurzaamheid waren namelijk de vereisten waaraan de nieuwe rundveestal, een combinatie van een ligboxstal en melkstal, moest voldoen. Ook de uitstraling van de houten spanten en het feit dat ze geen stroom geleiden waren belangrijk voor Firma Grondman. Veehouders kiezen dus niet alleen voor hout vanwege brandveiligheid. Hout is een hernieuwbare grondstof, duurzaam en mooier dan staal. Hout wordt bovendien niet aangetast door ammoniak.

referentiebeeld Hout in stallenbouw 2
Gelijmde Houtconstructie in Creil (1)

Vakwerk in Creil

In samenwerking met Klussenbedrijf Ten Napel engineerde en realiseerde De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies vakwerk voor een particuliere woning in Creil. Een houtconstructie met veel detailoplossingen. Het resultaat mag er zijn!

goede doelen 3

Een lot uit de loterij

goede doelen 3

De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies heeft een prachtig project voor de Goede Doelen Loterijen in opdracht gekregen! Het gaat om een transitieproject. Architect Benthem Crouwel vroeg De Groot Vroomshoop al in het voorlopig ontwerp mee te denken. Hoe transformeren we een al tien jaar leegstaand, verwaarloosd pand aan de Beethovenstraat in Amsterdam naar een kantoor voor de Nationale Postcode Loterij en haar zusterbedrijven? In de uitvoering wordt veel CLT toegepast. J.P. van Eesteren Gouda is de aannemer.

Het werk bestaat uit een volledige renovatie en forse uitbreiding. Duurzaamheid is een vereiste. De ambitie is zelfs om een BREEAM Outstanding certificaat te behalen. De nieuwbouw betreft een extra verdieping met een CLT dak, waarmee het oude binnenterrein verandert in een atrium. Ook voorziet het plan in een ondergrondse parkeergarage van twee verdiepingen. Esthetisch hoogtepunt is het ‘bladerdak’. CLT in combinatie met metalen panelen projecteren een schaduwpatroon op de vloer. Bijzonder is ook dat er ruimte komt voor de TV-studio van ‘Koffietijd’ en ‘RTL Live’, de vloer voeren we uit in CLT. Het souterrain wordt publiek toegankelijk.

goede doelen 2
goede doelen 1
Bredeschool ter Does Hoogmade (ghc) 1

Nieuwbouw Brede School ter Does in Hoogmade

Bredeschool ter Does Hoogmade (ghc) 1

Bouwbedrijf Verbij gaat in opdracht van de gemeente Kaag en Braassem Brede School Ter Does in Hoogmade bouwen. De brede school wordt gerealiseerd naar een ontwerp van WillemsenU. De kinderen van Hoogmade zitten vanaf schooljaar 2018-2019 in een mooie nieuwe school!

De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies heeft de opdracht gekregen om voor deze nieuwe brede school de gelamineerde hoofddraagconstructie en alle prefab Kerto vloerelementen te leveren en te monteren.

 

Bredeschool ter Does Hoogmade (ghc) 2

bijgebouw Grevenbicht GHC (5)

CLT in Grevenbicht

bijgebouw Grevenbicht GHC (4)
Onder grote belangstelling van medebewoners van kerkdorp Grevenbicht in Limburg heeft De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies een bijbouw bij een particuliere woning gerealiseerd op de dijk aan de Maas. In samenspraak met architect Nicole Cloudt kreeg de eigenaar het beste gevoel bij De Groot Vroomshoop waar het om toepassing van CLT ging. (meer…)

buildingholland

Bezoek ons op de Building Holland ‘Het innovatie-event’

buildingholland

Building Holland is een driedaags evenement in de RAI Amsterdam waar innovatieve partijen samen bouwen aan de toekomst van Nederland. Het evenement vindt plaats van 11 t/m 13 april. Dit jaar is het thema ‘(RE)BUILDING THE FUTURE’.

De Groot Vroomshoop Groep is als innovatieve bouwer ook te vinden op de Building Holland. Hier staan wij op de Innovatie Boulevard van VolkerWessels – stand 10.024 – samen met onze zusterondernemingen. Via innovaties laten we zien hoe VolkerWessels-ondernemingen “Samen bouwen aan een betere levenskwaliteit”.

VW bouwt aan betere leefomgeving
eenVolkerWesselsonderneming-vierkant
_vierkant
finch-buildings-10-07-2016_0100-hr-2
MorgenWonen
zuiverwonen-vierkant
Gratis toegang?

Registreer u snel en eenvoudig via deze link

Data en tijden:

Dinsdag 11 april 2017: 12.00 tot 18.00
Woensdag 12 april 2017: 10.00 tot 18.00
Donderdag 13 april 2017: 10.00 tot 18.00

Locatie:

RAI Amsterdam (hal 9 en hal 10, Entrance C)
Europaplein
1078 GZ Amsterdam
Stand 10.024

Tot ziens op de Innovatie Boulevard!

voorlopig-ontwerp-bwwb

Gelijmde houtconstructies voor bio-ecologische woningen in Den Bosch

bwwb-vogelvlucht

Op de locatie met zicht op het centraal station worden 23 bio-ecologische woningen gerealiseerd met een gemeenschappelijke binnentuin en een collectief gebouw. In het ontwerp worden ook twee bestaande woningen geïntegreerd.

Het project voor de vereniging Bewust Wonen en Werken Boschveld wordt ontworpen door coöperatie Archi3o. Coöperatie Archi3O richt zich specifiek op het ontwerp en de integrale ontwikkeling van moderne ecologische CPO projecten.

In opdracht van de Aannemer Jansen & Vis uit Aarle Rixtel maakt De Groot Vroomshoop de Gelijmde Houtconstructies bestaande uit gelamineerde houten spanten en vakwerken voor deze woningen. De constructie zal worden vervaardigd uit Europees Vuren voor de binnen toepassing en Inlands Lariks van Staatsbosbeheer voor de buiten toepassing. De juiste keuze binnen dit bio ecologische project.

voorlopig-ontwerp-bwwb

De locatie

Boschveld is een stadswijk van 46 ha met 3170 inwoners, in de jaren vijftig gebouwd aan de westkant van het Station ‘s-Hertogenbosch. In 2009 werd er gestart met plannen maken voor een herstructurering van Boschveld. Een deel van deze plannen zijn inmiddels gerealiseerd.

Het kavel voor BWWB is gesitueerd aan de Paardskerkhofweg tussen het spoor en de nieuwe Brede Bossche School. De Paardskerkhofweg zal in de toekomst een verbindende as vormen tussen het centraal station en de Brabanthallen. Het terrein ligt deels op het terrein van de voormalige afvalstoffen dienst, de twee te behouden huizen waren dan ook ooit gemeentelijke dienstwoningen. Op deze unieke locatie bij het stadscentrum worden 23 zeer duurzame, ecologische, biologische (gezonde) en relatief goedkope koopwoningen ontwikkeld.

De doelstelling

De Vereniging BWWB streeft naar de ontwikkeling van een duurzame leefomgeving in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Woningen en bijbehorende voorzieningen worden zo gebouwd  dat: “Aan onze huidige behoefte wordt voldaan zonder dat de mogelijkheden voor anderen en toekomstige generaties worden beperkt.”

bwwb-gez-ruimte01