Super strak houtwerk in IKC De Achtsprong

In opdracht van Schenkelbouw in Capelle aan den IJssel verzorgde De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies de engineering, levering en montage van verschillende houten onderdelen voor de nieuwbouw van Integraal Kindcentrum De Achtsprong in De Lier in Zuid-Holland. Een prachtig project om trots op te zijn.

De Groot Vroomshoop kwam als prefab houtbouwer in beeld en won het vertrouwen van de opdrachtgever in de uitvoering van dit bijzondere en diverse werk. De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies leverde houten dak liggers in dakvlak, een loopbrug, een glijbaan met wanden in het verlengde, alle trappen en wanden in het trappenhuis en de wanden in het noodtrappenhuis. De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtbouw is erg trots op het strakke resultaat.

𝗦𝗮𝗺𝗲𝗻𝘄𝗲𝗿𝗸𝗲𝗻 𝗮𝗮𝗻 𝗺𝗼𝗿𝗴𝗲𝗻♻️

De Scheffer Groep in Wezep sloopt, saneert, demonteert, repareert, breekt puin en recyclet. Van traditioneel ‘slopen’ is echter al lang geen sprake meer. Altijd wordt gezocht naar mogelijkheden voor duurzaam hergebruik van materialen. Zo krijgen houten liggers uit het Delftzicht Ziekenhuis in Delfzijl een tweede leven. De houten liggers werden tijdens de demontage opgemerkt door een alerte medewerker van Scheffer Groep. Wij kregen het voorstel om de liggers te kopen. De liggers zijn nog in prima staat en krijgen daarom een tweede leven in één van onze projecten. Zo werkt circulair samenwerken!

Omgevingsvergunning voor grootste houten woongebouwen van Nederland

Aan de Koelmalaan in Alkmaar zijn de voorbereidingen in volle gang voor de bouw van een van de grootste houten woongebouwen van Nederland. De ontwikkeling bestaat uit 2 gebouwen met elk 5 verdiepingen en gaat ruimte bieden aan 129 appartementen voor sociale en middenhuur. De woongebouwen worden opgetrokken uit 260 prefab Finch-modules die in onze Fabriek van Houten Gebouwen kant-en-klaar geproduceerd worden. (meer…)

Alle appartementen M’DAM aangekomen op bouwlocatie

Bouw massief houten woongebouw in Monnickendam naar eindfase

De laatste bouwfase van appartementengebouw M’DAM is ingegaan. Op dinsdag 15 juni zijn de laatste appartementen met groot transport vanaf de fabriek in Enschede op de bouwlocatie in Monnickendam aangekomen. Hiermee is het drie maanden durende prefabricageproces van de 62 houten appartementen afgerond. Het complete casco woongebouw van constructief CLT (hout) is nu gereed voor verdere afbouw. In het najaar ontvangen de toekomstige bewoners de sleutel. (meer…)

Eerste houtbouw appartementen M’DAM geplaatst

Bijzonder transport voor grootste houten woongebouw van Nederland

6 april 2021

Monnickendam – Vandaag zijn de eerste vier houtbouw appartementen in project M’DAM in Monnickendam aangekomen. Met een bijzonder transport werden de geprefabriceerde woningen vanuit de fabriek in Enschede naar de bouwlocatie aan de Pierebaan gebracht, waar de appartementen met een bouwkraan op de juiste plek zijn gezet. De komende weken worden alle in totaal 62 appartementen naar de locatie getransporteerd en samengesteld tot het grootste massief houten woongebouw van Nederland. Project M’DAM wordt nu echt fysiek zichtbaar.

Complete woningen op transport van fabriek naar de bouwlocatie M’DAM. ©studioPXL

Op dit moment draait de fabriek in Enschede op volle toeren. Voor alle 62 appartementen wordt een compleet bouwproces in de twee grote productiehallen van de fabriek van De Groot Vroomshoop doorlopen. In de eerste fase van de productielijn worden de woningen samengesteld met als resultaat een nagenoeg complete woning inclusief badkamer. In de vervolgstappen worden de voorzieningen zoals elektra, installaties, vloerlagen en binnendeuren ingebouwd en worden de woningen voorzien van dakbedekking. De laatste fase van de prefabricage bestaat uit het monteren van de galerijen en balkons. Een compleet duurzaam en snel bouwproces dat op één locatie plaatsvindt.

Hout slaat CO2 op

Houten gebouwen vormen een belangrijke oplossing in de strijd tegen klimaatverandering. Hout is het enige bouwmateriaal dat CO2 opslaat. Alle appartementen bestaan grotendeels uit massief hout (Cross Laminated Timber). Een appartement van bijvoorbeeld 78 m2 slaat evenveel CO2 op als er met 45.000 kilometer autorijden wordt uitgestoten. M’DAM loopt voorop in het modulair en innovatief bouwen met de laagst mogelijke footprint. Dit houtbouwconcept reduceert de CO2-uitstoot en is daardoor veel duurzamer en milieuvriendelijker dan traditionele bouwprojecten.

Oplevering na de zomer

Op de bouwlocatie vindt de eindmontage plaats, waarna alle woningen gekoppeld worden tot een U-vormig gebouw. Naast de houten constructiemethode bestaat ook de gevel van M’DAM grotendeels uit hout, aangevuld met traditioneel metselwerk en aluminium gevelelementen. Door de prefabricage in de fabriek en de snelle bouwtijd op de locatie is de bouwoverlast ter plaatse beperkt. Na de zomer van 2021 wordt M’DAM opgeleverd.

De woningen worden met een bouwkraan direct op de juiste plek gezet. ©studioPXL

Uitbreiding woningaanbod Waterland

De gemeente Waterland is straks de eerste gemeente in Nederland met een compleet circulair houten woongebouw. Het totale plan bestaat uit 21 sociale koopappartementen en 21 vrije sector koopappartementen die zijn verkocht aan inwoners van de gemeente Waterland. Tevens komen er 20 sociale huurappartementen in het plan, die vanaf deze zomer door woningcorporatie Wooncompagnie worden aangeboden.

Duurzame samenwerking

M’DAM  is ontwikkeld door BMB ontwikkeling B.V. uit Limmen (onderdeel van VolkerWessels). Het gebouw is een ontwerp van productontwikkelaar en architect Finch Buildings uit Amsterdam. De prefabricage en bouw van het houtbouwconcept wordt uitgevoerd door De Groot Vroomshoop Groep B.V. (tevens onderdeel van VolkerWessels). In de nieuwe fabriek in Enschede is een productielijn ingericht voor de prefabricage van CLT (houten) gebouwen. M’DAM is het eerste project dat op deze lijn wordt geproduceerd.

Meer informatie www.woneninmdam.nl

Laboratorium voor circulair bouwen van start in Heerlen

Gebouwen die dynamisch en flexibel gebouwd worden van herbruikbare materialen, hebben een essentiële aanjaagfunctie in de transitie naar een circulaire (bouw)economie. Ze dienen als het ware als tijdelijke opslagplaats van waardevol bouwmateriaal. Bij circulair bouwen wordt er geen steen, geen schroefje weggegooid. Dat is de gedachte achter het Green Transformable Building Lab (GTB Lab©), dat binnenkort gebouwd wordt in Heerlen.

De groenstrook tussen de stadsautosnelweg N281, Antwerpseweg en Woonboulevard Heerlen, gelegen op bedrijventerrein ‘In de Cramer’ te Heerlen is de plaats waar het GTB Lab© zal verrijzen. De vergunningen zijn geregeld, de bouw begint binnenkort en de eerste fase van het GTB Lab©  is klaar in de zomer van dit jaar. De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies mag voor het GTB Lab© de gelamineerde houtconstructie voor het dak leveren.

Elk jaar een ander lab

Het GTB Lab©  ziet er telkens anders uit: het wordt elk jaar opnieuw getransformeerd, waarbij uitsluitend gebruik gemaakt wordt van bouwmaterialen die door de bedrijven uit de bouw en industrie aangeleverd worden. Op die manier wordt een circulaire bouwmethodiek ontwikkeld, getest en gedemonstreerd.

Het is een tijdelijk gebouw. De bouwpartners ontvangen de bouwmaterialen over 10 jaar weer retour.
Zo is het een innovatieve showcase en tastbaar voorbeeld voor circulair bouwen en een afvalloze bouw, waarbij het credo geldt: ‘sloopafval is een fout in het ontwerp’, aldus Elma Durmisevic grondlegger van GTB Lab© . Daarnaast deelt het Lab kennis en oplossingen via een virtuele kennisbank voor circulair bouwen. Deze kennisbank is voor iedereen in Limburg toegankelijk en bevat waardevolle informatie voor gemeenten, corporaties en andere partijen die betrokken zijn bij de herstructureringsopgave van Parkstad. Slim en toekomstbestendig bouwen speelt daarbij een belangrijke rol. In deze kennisbank zijn onder andere ontwerpvoorbeelden te vinden, informatie over materialen en hergebruikpotentieel, financiële – en businessmodellen, maar ook ervaringen van andere projecten op het gebied van circulair bouwen, zoals SUPERLOCAL in Kerkrade.

De samenwerking tussen de partijen rondom het GTB Lab© is belangrijk voor het regionale Uitvoeringsprogramma Circulair Bouwen in Parkstad. Dit thema is zo belangrijk voor Parkstad omdat het een aantal centrale speerpunten van de regio verbindt, zoals de grote herstructureringsopgave (sloop), ambities op het gebied van digitalisering (Smart Service Campus), energietransitie (PALET) en het creëren van extra werkgelegenheid.

Elma Durmisevic is initiatiefneemster/createur en directeur van het GTB Lab©  en is verantwoordelijke architect voor het ontwerp van het lab: ”ik ben blij dat na al die energie en tijd die in het opzetten van het GTB Lab©  is gestoken het eindelijk is gelukt om dit unieke initiatief in Parkstad te mogen realiseren. In al die jaren is er een groot community ontstaan met het bedrijfsleven, onderzoekinstituten, universiteiten, de Woon Boulevard Heerlen en publieke sector, maar zonder de enorme steun van de stadsregio Parkstad en IBA Parkstad zou de realisatie van het GTB Lab©  onmogelijk zijn geweest. Daarnaast hebben Gemeente Heerlen en Provincie Limburg het project enorm ondersteund”, zo stelt Elma Durmisevic tevreden.

Ontmoetingsplek

Ook wordt het GTB Lab© als regionale hub een informatie- en ontmoetingsplek rond circulair bouwen: een etalage voor ‘innovatie in de bouw’, waar wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke eisen en wensen samenkomen. Zo wordt een verbinding gelegd met bijvoorbeeld de ondernemingen op de Woonboulevard om consumenten beter bewust te maken van de mogelijkheden van duurzaamheidsmaatregelen.
Verder zal vanuit het GTB Lab© advies worden verleend ten behoeve van projecten met circulaire ambitie met name aan sloopbedrijven, bouwindustrie, ontwerpers en eigenaren van gebouwen.

Het vormt daarmee een essentieel onderdeel van het in ontwikkeling zijnde regionale circulaire uitvoeringsprogramma.

Gezamenlijke inspanning

Het project omvat een totale investeringssom van € 1.525.700.

Het Green Transformable Building Lab© wordt gerealiseerd en co-gefinancierd door verschillende partners uit de bouw en industrie zoals De Groot Vroomshoop, Kloeckner Metals ODS NL/Jansen, Pilkington Nederland, Ammanu LED-Intelligence, Jongen Bouwpartners, Rodeca BV, 4D architects, Advie Bureau Brekelmans, MJB groep – Bouwregisseurs, ABT Ingenieurs in Bouwtechniek Staatsbosbeheer, TheNewMakers, Bluedeck, Moooz,.
Daarnaast hebben Stadsregio Parkstad Limburg, IBA Parkstad, Provincie Limburg, gemeente Heerlen en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een subsidiebijdrage geleverd aan het project. De Rabobank Parkstad Limburg heeft het project in de voorbereidingsfase ondersteund.

Meer informatie staat op https://www.greentransformablebuilding.com/

STARTHANDELING UNIEK HOUTEN WOONGEBOUW IN MONNICKENDAM

Starthandeling uniek houten woongebouw in Monnickendam

STARTHANDELING UNIEK HOUTEN WOONGEBOUW IN MONNICKENDAM

CIRCULAIR M’DAM VOLLEDIG OPGETROKKEN UIT CLT (Cross Laminated Timber)

De bouw van het houten woongebouw M’DAM aan de Pierebaan in Monnickendam is van start gegaan. Wethouder Jelle Kaars van de gemeente Waterland zette vandaag symbolisch de eerste schop in de grond en gaf hiermee het startsignaal. Waterland is hierdoor straks de eerste gemeente in de regio met een compleet circulair houten woongebouw. Het plan is ontwikkeld door BMB ontwikkeling B.V. uit Limmen (onderdeel van VolkerWessels). M’DAM is een ontwerp van productontwikkelaar en architect Finch Buildings uit Amsterdam. De prefabricage en bouw van dit bijzondere houtbouwconcept wordt uitgevoerd door De Groot Vroomshoop (tevens onderdeel van VolkerWessels). M’DAM wordt in de zomer van 2021 opgeleverd.

Het project in Monnickendam is uniek. In Nederland is niet eerder een grootschalig woongebouw gebouwd, dat bijna in zijn geheel is opgetrokken uit CLT (cross laminated timber). De appartementen worden daarbij vrijwel volledig in de fabriek gebouwd. Door het gebruik van massief hout, het modulaire ontwerp en het industriële fabricageproces, heeft het gebouw per saldo een negatieve CO2-footprint: de som van de uitstoot is kleiner dan de hoeveelheid bespaarde en in het CLT gebufferde CO2. Door gebruik te maken van hout uit duurzaam beheerde productiebossen, planten de bouwpartners bovendien meer bomen terug dan er worden gebruikt.

Vijf maanden bouwtijd

Door het industriële fabricageproces worden de woningen al geproduceerd, terwijl de grondwerkzaamheden nog  plaatsvinden. Hierdoor blijft ook de bouwoverlast beperkt. Het totale bouwproces duurt slechts vijf maanden. De gevel van het in U-vorm ontworpen gebouw bestaat grotendeels uit hout, deels uit traditioneel metselwerk en deels uit aluminium gevelelementen. Het houtbouwconcept reduceert de CO2 uitstoot en is daardoor veel duurzamer en milieuvriendelijker dan traditionele bouwprojecten en zorgt voor een gezonder leefklimaat. Door het gebruik van hout en de re-montabele bouwmethode kunnen de grondstoffen in de toekomst worden hergebruikt. De koopwoningen zijn middels individuele particuliere hypotheekvormen gefinancierd en dit bevestigt het vertrouwen en erkenning van banken voor dit nieuwe hoogwaardige en uiterst duurzame product.

All-electric en duurzaam

Alle appartementen worden ‘all-electric’ opgeleverd. Dit betekent dat de volledige energievraag elektrisch wordt ingevuld. Een lucht-water warmtepomp zorgt voor het verwarmen van de appartementen en een boiler voor het verwarmen van water. Via zonnepanelen wordt zoveel mogelijk energie voor de appartementen – en waar mogelijk voor de algemene voorzieningen – opgewekt. Tevens heeft het gebouw een zeer hoge isolatiewaarde. Hierdoor kunnen bewoners rekenen op lagere energielasten. Duurzaam Waterland biedt bewoners die geen auto (willen) bezitten, in de nabijheid van M’DAM, elektrische deelauto’s aan.

Woningbehoefte en innovatie in de gemeente Waterland

Wethouder Jelle Kaars: “M’DAM sluit aan op de grote woningvraag in de gemeente Waterland. We lopen met M’DAM tevens voorop in het vernieuwend bouwen met de laagst mogelijke footprint”. Corporatie Wooncompagnie, dat 20 sociale huurwoningen uit het plan zal aanbieden, wil voldoende betaalbare huurwoningen realiseren en zorgen voor een duurzaam en divers aanbod. Directeur-bestuurder Stefan van Schaik: “Zowel de renovatie als nieuwbouwopgave vullen we waar mogelijk in met biobased materialen, zoals hout. Alle nieuwbouw telt voor ons, maar dit project ligt ons na aan het hart, omdat we hiervoor echt onze nek hebben moeten uitsteken. We hebben dit graag gedaan, omdat wij vinden dat de huidige woningnood schreeuwt om innovatieve oplossingen zoals deze”.

Meer informatie www.woneninmdam.nl

Fotocredit: Evert Ruis